Keittiö

Turkkilaisen keittiön historia

Turkkilainen keittiö on yksi maailman tunnetuimmista keittiöistä, ja turkkilainen ruoka on syystäkin levinnyt ympäri maailmaa. Turkkilaisen keittiön perusteet ovat Välimeren antimet, liha ja rikas maustamiskulttuuri, joka tuo ruokiin omaleimaisen ja eksoottisen maun. Puhtaiden tuotteiden ohella turkkilainen keittiö kantaa pitkää perinnettä, ja on saavuttanut lähes yhtä vakaan aseman koko maailman keittiönä kuin kiinalainen keittiö.

 

Turkkilainen keittiö on pitkälti jatke ottomaanien ruokakulttuurista, joka imi vaikutteita niin Keski-Aasian, Kaukasian, juutalaisen, kreikkalaisen, Lähi-idän sekä Balkanin alueen keittiöistä. Turkkilainen keittiö puolestaan on imenyt vaikutteita ottomaaneilta ja Keski- ja Länsi-Euroopasta.

 

Lihaa on arvostettu turkkilaisessa keittiössä kautta aikain. Eritoten lammas on paljon käytetty raaka-aine, siinä missä sianlihaa tai veriruokia ei löydy lainkaan. Koraani kieltää sianlihan nauttimisen, joten valtaosin islaminuskoisen Turkin keittiössä ei sikaa nähdä.

Kokki keittiössä kokkaamassa

Alueelliset erot

Turkkilainen ruokakulttuuri vaihtelee myös paljon maan sisällä, joten eri kaupungeissa ja eri alueilla ruoka on hieman erilaista. Siinä missä Istanbulin alueen ruokakulttuurissa on aistittavissa selkeästi vaikutteet ottomaanien ajoilta ja liha näyttelee vahvasti pääruoan roolia, Mustanmeren rannikolla puolestaan liha korvataan usein meren antimilla.

 

Myös lisukkeet ja ruoanvalmistustavat vaihtelevat alueittain. Varsinkin Turkin länsiosissa, missä oliivipuut rehottavat, oliiviöljyä käytetään ruoanlaittoon paljon enemmän kuin muualla. Eri ruoanlaittotapojen ansiosta sama ruoka voi maistua täysin erilaiselta, riippuen siitä, missä kohtaa Turkkia sen syö.

 

Avainainekset turkkilaisessa keittiössä

Turkkilaisen keittiön saloihin on helppo päästä. Avainaineksia ei ole paljon, ja niitä voi huoletta kokeilla kotonakin kokkaillessa. Turkkilaisen keittiön avainainekset ovat seuraavat:

 

  • Lammas
  • Nauta
  • Kana
  • Munakoiso
  • Vihreät paprikat
  • Sipuli ja valkosipuli
  • Linssit
  • Pavut
  • Tomaatti

 

Edellä mainittujen lisäksi erilaiset pähkinät, kuten pistaasipähkinät, saksanpähkinät, hasselpähkinät, mantelit ja kastanjat ovat tärkeä osa turkkilaista ruokakulttuuria. Mausteet, joista turkkilainen keittiö on tunnettu, ovat puolestaan persilja, kumina, mustapippuri, paprika, minttu, oregano, punainen pippuri ja tilli.

Suosituimmat turkkilaiset ruoat

Kuten jo mainittu, Turkki ja turkkilainen keittiö ovat täynnä herkullisia ruokia, joista jokainen on kokeilemisen arvoinen. Alem listasi kommentteineen hänen suosikkinsa turkkilaisesta keittiöstä, joten näitä kannattaa ehdottomasti kokeilla!

 

Corba – keitto

”Turkkilainen corba eli keitto on mielestäni loistava aamiainen. Syömme usein perheen kanssa aamulla joko linssikeittoa tai tomaattikeittoa – turkkilaisittain valmistettuna totta kai! Keitot ovat hyvin yksinkertaisia, mutta maukkaita ja ravitsevia. Suomalaisessa keittiössä olen huomannut, ettei keittoja arvosteta samaan malliin kuin Turkissa tai maailmalla muuten. Se on sääli, sillä toisin mielelläni myös turkkilaiset keitot Ravintola Alemin menuun.”

 

Kumpir – uuniperuna

”Kumpir on perinteistä katuruokaa Turkissa, ja ehdottomasti yksi suosikeistani. Aina, kun käyn vierailemassa ja sukuloimassa Turkissa, pidän huolen, että syön vähintään kerran kumpiria. Kumpir täytetään usein esimerkiksi makkaralla ja juustolla tai pikkelssillä. Onneksi kumpir tunnetaan myös suomalaisessa keittiössä nimellä uuniperuna, joten saan tätä herkkua helposti Suomessa ollessanikin.”

 

Kofte – lihapullat

”Kofte on verrattavissa suomalaisiin lihapulliin, vaikka se ei olekaan pyöreän muotoista. Turkissa koftea on saatavilla hyvin erilaisina versioina alueesta riippuen. Kofte on kebabin tyylistä lihaa, joka tarjoillaan useimmiten riisin tai salaatin kera.”

 

Kebab

”Kebab on turkkilaisen keittiön kulmakiviä, ja sitä syönkin paljon sekä Turkissa ollessani että Suomessa. Turkissa kebabia valmistetaan laajalti ja koko maasta löytyykin yli 40 erilaista kebabia. Suosituin on varmastikin katuruokaloiden tarjoama, perinteinen döner kebab. Kebab valmistetaan kypsentämällä tiiviiksi paineltu liha hitaasti ja välillä käännellen. Lihan ollessa kypsää, siitä leikataan siivuja, jotka tarjoillaan joko riisin tai salaatin kanssa.”

 

 

Comments are closed.